Sunt câteva meserii care nu vor îmbătrâni niciodată, iar specializarea manichiură-pedichiură se numără printre ele, spune Liliana Tică, o doamnă căreia îi mulțumesc câteva mii de studenți, aspiranți la început de carieră care au trecut, de-a lungul timpului, prin sălile Școlii Internaționale de Cosmetică Christine Valmy din București.

Ce-i drept, încă de pe vremea în care unghiile erau colorate cu prețioase amestecuri de henna și praf de aur, cu extracte rare din petale de trandafiri sau ornate cu pietre prețioase, argint și fildeș, aspectul lor îngrijit sau pretențios a fost considerat un semn de bunăstare, de echilibru și de putere. Mai apoi, când modele și curentele de gândire au schimbat tehnicile și produsele preferate, întreaga semantică a unghiilor îngrijite s-a fost diversificată, deși mesajele transmise își păstrează, stilizat și discret, puternica esență. “Manichiura unei femei este cartea ei de vizită”, sună un principiu atât de clar încât să fi intrat în înțelepciunea populară, suficient de valid încât, în cele din urmă, să-l fi împrumutat și bărbații. Saloanele de cosmetică renumite cu greu mai pot face programărilor, există regine ale unghiilor în toate colțurile lumii, iar un creator de produse de lux precum Christian Louboutin a ajuns să-și vândă prețioasele sticluțe cu lacuri de unghii la prețul amețitor de 675 de dolari. Unii dintre pantofii creați de el costă considerabil mai puțin – remarca, ironic, critica internațională! Una dintre cele mai solide industrii ale lumii, cea a manichiurii, a ținut, la rândul ei, pasul cu cele mai noi descoperiri ale comunităților științifice și așa au apărut lacurile care respiră, cele care hrănesc unghia, lacuri semipermanente și altele, într-un lung șir de îmbunătățiri aduse unui produs vechi de când lumea. Creatorii, la rândul lor, au lansat mode și colecții, schimbând normele estetice de la un sezon la altul, până astăzi, când, un răsfățat al show-urilor internaționale de modă precum Marian Newman anunță că imperativul absolut al sezonului este moda anilor ‘80.

Cum ar putea cineva să țină pasul cu aceste schimbări și cât de interesantă și rentabilă este meseria de manichiurist-pedichiurist ne explică Liliana Tică, profesoară la Școala Internațională de Cosmetică Christine Valmy din București.

 

Valmy: Aveți o bogată experiență profesională, atât în domeniul esteticii, cât și în cel al pedagogiei, prin urmare sunteți în măsură să faceți o pledoarie pentru specializarea căreia i-ați dedicat atâta muncă: manichiură-pedichiură. De ce va fi acest domeniu mereu de actualitate și de ce l-ați recomanda celor în căutare de drumuri noi pentru carieră?

Liliana Tică: Din toate timpurile, cartea de vizită a unei femei a fost si este mâna. Manichiura îngrijită este aspectul de bază, atât al femeilor, cât și al bărbaților. Voi susține întotdeauna că meseria de manichiurist – pedichiurist nu va “îmbătrâni” niciodată, drept urmare sunt fericită că pot forma cât mai multe persoane în această meserie, căreia eu îi sunt foarte dedicată.

 

Valmy: Care a fost parcursul dvs. profesional? Care erau cerințele atunci când ați început și cum v-ați perfecționat de-a lungul timpului, punându-vă în temă cu cele mai noi metode și mode din domeniu? Cât este de greu să fii în prima linie într-un domeniu al trendurilor, capricios, în permenantă schimbare?

Liliana Tică: Activitatea mea profesională în meseria de manichiurist – pedichiurist a început în anul 2005, la Școala Christine Valmy, și continuă și în prezent, tot aici. De la începutul carierei mele m-au interesat cerințele modei, trenduri pentru manichiură-pedichiură. A fost vorba de pasiune. Am devenit mai bună în meserie, participând la cursuri de perfectionare și seminarii. Este adevărat, trendurile se schimbă mereu, dar și noi, ca școală, suntem conectați și ne adaptăm cerințelor pieței. Pentru acest lucru și noi, ca formatori, suntem într-o continuă pregătire. Văd în jurul meu o generație de tineri foarte talentați. Ei vin din urmă cu inspirație și entuziasm, și asta mă bucură.

 

Valmy: Ce importanță a avut, în cariera dvs, colaborarea cu Scoala Christine Valmy și de ce ați recomanda această școală?

Liliana Tică: Am avut șansa de a prezenta o idee, în care am crezut, și mi-a fost apreciată de la bun început. Ceea ce este cel mai important, am obținut un feedback care m-a ajutat la nivel de dezvoltare profesională. Este o școală pe care o recomand din toată inima și este, cu siguranță, cea mai buna școală din domeniul beauty. Și asta mai ales prin prisma colegilor, care prin profesionalismul și dedicația lor au format mulți specialiști în acest domeniu. Personal, mă pot lăuda cu peste 20.000 de absolvenți ai școlii.

 

Valmy: Din experiența dvs, pentru cine ar fi cea mai potrivită această meserie? Ce ar trebui să știe un aspirant aflat la început de drum?

Liliana Tică: Meseria de manichiurist – pedichiurist, precum și celelalte meserii din domeniul beauty, sunt meserii care nu se adresează unui segment anume. Aceste meserii pot fi îmbrățișate de orice categorie de vârstă. Pentru cei tineri poate fi o deschidere de drum și carieră, iar pentru cei maturi poate fi o schimbare a domeniului de activitate. De-a lungul anilor, în școala noastră au absolvit persoane de toate vârstele, atât femei cât și bărbați. Pasiunea, răbdarea, ambiția, dorința, imaginația și perseverența sunt abilitățile de bază pe care trebuie să le aibă un aspirant la acest curs.