Imaginează-ți: intri într-o frizerie și Danny De Vito iese cu foarfeca în mână și întreabă cât de mult vrei să ți se scurteze părul. Pare puțin ciudat, dar actorul a lucrat la salonul surorii sale înainte de a fi faimos.

Concluzia ? Meseria de frizer este o rampă de lansare. Și dacă ai talent și perseverență, poți fi și tu în aceeași ligă cu Sorin Stratulat, Cristi Pascu sau Răzvan Dobrescu. Sau, dacă îți încerci norocul în altă țară, poți ajunge în aceeași ligă cu Danny De Vito.

Deși în România există sute de cursuri de calificare și școli specializate, numărul profesioniștilor care se remarcă în   frizerie sau hair-styling este foarte mic, tocmai pentru că brandul personal se construiește greu și presupune o perioadă îndelungată marcată de răbdare, perseverență, formare și, mai ales talent. Cu alte cuvinte, frizeria și hair-styling-ul pot fi ocupații onorabile, însă pot devenit cariere adevărate pentru cei mai buni de pe piață. De exemplu, “la un salon mediu, bine poziţionat, un frizer câştigă minim 15% din valoarea serviciului. Un frizer sau un coafor stilist poate să ajungă la bacşişuri de 3.000 lei  într-o lună cu un aport de 8-10 ore pe zi”, spunea Sorin Stratulat, fondator Beauty District și absolvent al Școlii Christine Valmy.

Ocupația de frizer datează de mii de ani și va continua să existe mii de ani de acum încolo. Picturile și piesele de artă antice descoperite în toate părțile lumii conțin multe desene ce reprezintă bărbați care taie părul altor bărbați. Scriitorii greci Aristofan și Homer au menționat această meserie în scrierile lor. În Africa, în unele culturi se credea că spiritul unei persoane locuiește în părul său, ceea ce dădea frizerilor un înalt statut social. Statutul de frizer, care presupune o relație apropiată cu clienții, a încurajat multe persoane să îmbrățișeze această meserie, iar acest tip de relație s-a menținut din antichitate și până în zilele noastre neschimbat. Chiar dacă frizerul vine rareori acasă la client, iar acum clientul vine la salon, influența frizerului asupra clienților rămâne neschimbată.


Despre secretele meseriei de frizer ne povestește Oana Hupoiu, profesoara la Școala Christine Valmy.

Valmy: Pentru cei care fac abia acum cunoștință cu dvs, ne-ați putea spune câte ceva despre propriul dvs parcurs profesional? De ce ați optat pentru această carieră, cum v-ați perfecționat?

Eu am fost examinator, participam la examene. Mi-a plăcut echipa școlii și mi-am dorit să lucrez cu ei. Sunt aici de un an și trei luni, dar am peste 20 de ani de experiență. Din 1994 lucrez în acest domeniu, 11 ani am predat coafor și 5 ani frizerie. Am fost coafeza stilist in cadrul studiourilor Media Pro, stilist pentru revistele Madame Figaro, Acasă Magazin, Playboy, și am de asemenea experiență ca evaluator – formator pentru cursuri coafor și frizerie. Am absolvit Pedagogia și am o diplomă de Master în Psihologie.

Valmy: Ce înseamnă frizeria pentru dvs ?

Se spune că hainele definesc un bărbat, dar experții afirmă că îngrijirea este cea care definește stilul personal și îl duce la un cu totul alt nivel. Dacă ne uităm la cele mai noi trenduri în materie de frizerie, aspectul bărbaților a trecut de la părul lung și ciufulit la ceea ce noi numim “băiatul trendy”. Tunsorile sunt foarte scurte la spate, aproape ca de soldat, urcând apoi gradul până la a ajunge la un breton lung. Pentru a da un strop de originalitate unui standard classic masculine, se poate un Breton mai lung și deconectat, care poate fi purtat în jos pe față, sau în sus. Pentru bărbații care au un aspect robust, este recomandat părul scurt, la care poate fi adăugat puțin volum.

Frizeria pentru mine înseamnă mult mai mult decât a tunde, și de aceea am reușit să îmi construiesc o carieră în acest domeniu.

Valmy: Ați educat multe generații și sunteți un profesionist care face din munca lui o profesie de credință. De ce credeți că ar fi recomandabilă o carieră în domeniul frumuseții?

Toate studiile arată că persoanele care au un aspect îngrijit – nu contează că sunt femei sau bărbați – sunt mai atrăgătoare și mai interesante pentru cei din jur, atât pe plan personal cât și pe plan professional. Cu o carieră în domeniul frizerie-coafor ai viitorul asigurat, deoarece oamenii nu vor renunța niciodată la îngrijirea părului.

Valmy: Ce vă atrage cel mai mult la această meserie ?

Sunt fascinată de creativitate. Pur și simplu mi-a plăcut, am simțit că pot să fac asta fără niciun efort. Îmi place să fiu naturală și când sunt la școală sunt eu însămi. Ador să muncesc, îmi place să fiu înconjurată de oameni, îmi place să simt vibrațiile elevilor. Școala Valmy este ca o casă pentru mine, unde mă simt foarte bine și foarte confortabil.

Valmy: Ce le recomandați tinerilor care vor să înceapă o carieră în acest domeniu ?

Nu pot decât să-i sfătuiesc să aibă răbdare și să se autodepășească. A fi bun înseamnă să renunți la timpul personal. Toți aspiranții la această frumoasă meserie trebuie să participe la cursurile și seminarele de specialitate, la târguri, să fie la current cu noutățile de tehnică, de produse, de instrumente. Fără muncă nu se poate reuși în această meserie.

Analizând noile generații este interesant să descoperim ce iese la suprafață din răspunsurile stiliștilor. Rolul profesorului este acela de a satisface exigențele stiliștilor la mai multe nivele. În cazul tinerilor elevi, ei trebuie să fie în măsură să transmită informația într-un context visual și tehnic.

Celebri în industrie

  •  - Cristi Pascu este unul dintre cei mai cunoscuți hair-stiliști, cunoscut pentru frizurile sale avangardiste. La 38 de ani, Cristi Pascu a absolvit mai multe cursuri de specialitate în Italia și Marea Britanie, lucrând cu personalități din industria modei în România și străinătate. Are 6 saloane de înfrumusețare în București, Brașov și Constanța.

  •  - Sorin Stratulat, absolvent al Școlii Christine Valmy, a pus în 2009 bazele conceptului Beauty District împreună cu Alexandru Abagiu și Cătălina Stoica. El a început un curs de frizerie și coafură după ce a terminat liceul.”Am realizat rapid că asta e ce vreau să fac, iar după ce am terminat facultatea am rămas fidel scaunului de coafură și nu am avut nicio zi în care să regret“, a spus el într-un interviu.

  •  - Răzvan Dobrescu are o experiență de peste 20 de ani în hair-styling, participând la show-uri, lansări de produse și fiind primul hair-stylist român care a susținut o prezentare la un congres mondial L’Oreal.